Winbet

Какво е хендикап при спортни залагания

Хендикап (англ. handicap - пречка, спънка, нещо което поставя човек в неудобно положение) е числото, което се добавя или отнема към резултата на един от отборите или състезател, за определена игрална част. Например голове, корнери, жълти картони, сетове, точки, игри, фалове и т.н.

Видове хендикапи при спортните залози

Има два вида хендикапи:

  • европейски, познат още като обикновен или просто хендикап;
  • азиатски хендикап.

По знаците хендикапите се делят на плюсови и минусови.

Прочетете повече за азиатския хендикап тук:

Какво е европейски футболен хендикап

Европейският хендикап е залог за резултата от срещата, с добавяне или отнемане на предимство на отбор или състезател.

Европейският хендикап е посочен в линията на букмейкъра като резултат, от който условно започва срещата: 1 (-1), което е равносилно на 2 (+1), X (+2) или 2 (+3), където 1 е залог за домакинска победа, X - равенство, 2 - залог за победа на гостите.

Залогът се печели, ако събитието завърши с избрания резултат, като се вземе предвид хендикапът.

Има две разлики между европейския и азиатския хендикап.

  1. При европейския хендицап няма възстановяване на част от заложената сума.
  2. При азиатския хендикап не може да се залага на равенство в срещата.

Сега ще илюстрираме разликата между европейския и азиатския хендикап за победа на домакините, т.е. 1 (-1), което съответства на 2 (+1).

При европейския хендикап залогът ни ще е печеливш, ако домакините спечелят срещата с два или повече голове. Ако срещата завърши при равен резултат или с победа на гостите, залогът ни ще бъде губещ.

При азиатския хендикап, ако домакините победят с два или повече гола, залогът ни също ще бъде печеливш, но при победа на домакините с един гол, заложената сума ще ни бъде върната. При равенство или загуба на домакините, залогът ни ще бъде губещ. Ако сме заложили за победа на гостите при хендикап 1 (-1) или 2 (+1), залогът ни ще бъде печеливш при победа на гостите или равенство. Ако гостите загубят срещата с един гол разлика, заложената сума се възстановява. Ако гостите загубят срещата с два или повече гола разлика, залогът ни е губещ.

Как се изчисляват залозите с европейски хендикап

Например помислете за европейски хендикап при три различни залога, всеки на стойност 100 лева.

  • 1 (-1) в мача Лудогорец – Локо Пловдив с коефициент 2.80. В този случай, ако отборът домакин победи с разлика от два или повече гола, тогава залога ще бъде печеливш и изплащането ще бъде 280 лева: 100 х 2.80;
  • 2 (+2) в мача Ливърпул – Челси при коефициент 1.65. В този случай изплащането ще бъде 165 лева: 100 х 1.65, ако гостуващият отбор спечели срещата или загуби с разлика от един гол, както и в случай на равенство;
  • X (-1) за срещата между Арсенал и Евертън с коефициент 5.00. Този залог ще бъде печеливш и изплащането ще бъде 500 лева: 100 х 5.00, само ако Арсенал спечели срещата с един гол разлика.

Кога може да използваме европейския хендикап

Можем да заменим обичайния залог „1Х2” с европейски хендикап при увереност, че единият отбор е много по-класен от противника.

Европейският хендикап 1 (-1) е подходящ за домакинска победа с разлика от два или повече гола.

При европейския хендикап 2 (+3) е необходимо гостите да не загубят с разлика от три или повече гола.

При европейския хендикап, ако заложим на X (-2), ще спечелим, ако домакините победят с разлика от точно два гола.

Преди да залагаме с европейски или азиатски хендикапи, трябва да имаме предвид разликите – при азиатския хендикап не може да заложим на равенство, а при европрейския няма възвращаемост на част от заложената сума. Трябва точно да анализираме срещата и да определим крайния резултат, както и правилно да определим сумата на залога, за да прилагаме европейски хендикап.