betnews.info

Какво представлява и как се променя линията на букмейкърите

Линията при спортните залози представлява предлаганите коефициенти от букмейкъра за дадено събитие. Тя се определя от букмекъра и се състои от пазари и може да се променя под въздействието на няколко фактора. Въпреки, че линията отразява мнението на букмейкърите, залагащите играчи може да променят коефициентите в нея чрез своите залози.

Тук ще анализираме какво представлява линията, как и защо тя се променя, а също така от какво се състои.

Как и защо се променят коефициентите на букмейкърите

Както споменахме линията се състои от пазари. Примерно: 1Х2, резултат с хендикап, двоен шанс, под/над определен брой голове или ъглови удари и т.н.

Коефициентите в линията на различните букмейкъри може да се различават. Линията се формира от екип от анализатори с помощта на специализиран софтуер. Някои букмейкъри използват готов софтуер и не участват в процеса на формиране на линии.

Какво представлява движението на линията (промяната на коефициентите)

Линията се променя под въздействието както на външни, така и на вътрешни фактори.

При формиране на линията, коефициентът отразява съотношението между съперниците преди мача. Тя може да се базира на информация за контузени играчи в лагерите на отборите, наличие на разногласия между играчите или друга вътрешна информация, която може да принуди букмейкъра да увеличи коефициента в една посока и да го намали в друга.

Освен това, направените след това залози (потокът от залози за определен резултат) влияят на линията. Ако има много заложени суми в една посока, коефициентите за този резултат ще намалеят.

Букмейкърските компании използват двата подхода при промяна на линията:

  1. фундаментален — оценка на вероятността за изход на събитието, като се вземе предвид маржът;
  2. пазарен — изкуствена корекция в зависимост от заложените суми.

Пазари и състав на линиите.

Основният пазар за повечето играчи е за краен резултат на срещата:

  • 1 - победа за домакините;
  • X - за равенство;
  • 2 - победа за гостите.

Обърнете внимание, че на този пазар Вие залагате на резултата от основното време на мача. Ако заложите за победа на домакините и срещата завърши при равен резултат, а домакините спечелят след продължения или с дузпи, залогът Ви няма да е печеливш. В този случай печеливш ще е залогът за равен резултат или за продължаване на домакините в следващия етап от турнира.

В линията може да има пазар за резултат с хендикап или за брой (над/под) голове/точки, на който може да залагате за цялата среща или за определен отрязък от нея, полувреме или до определена минута.

Над/под е количеството голове или точки в срещата. Хендикапът е гол или точка/и, които се добавят към резултата на отбор или спортист.

Вторични пазари може да бъдат процентът на притежание на топката, общите голове или точки на отделен играч, броят на смените в срещата и т.н. Максималният залог на тези пазари обикновено е по-малък от този на основните пазари. Букмейкърите налагат ограничения, за да избегнат големи загуби. Имайте предвид, че изходът от вторичните пазари е по-сложен за анализиране.

Преди да изберете пазар за Вашия залог, внимателно анализирайте линията. Едва ли ще откриете сериозна грешка на букмейкъра, но можете да изберете недооценен изход от дадено събитие.