Winbet

Какво представлява линията на букмейкърите и как се променя

Линията при спортните залози представлява предлаганите коефициенти от букмейкъра за дадено събитие. Тя се определя от букмекъра и се състои от пазари и може да се променя под въздействието на няколко фактора. Въпреки, че линията отразява мнението на букмейкърите, залагащите играчи може да променят коефициентите в нея чрез своите залози.

Тук ще анализираме какво представлява линията, как и защо тя се променя, а също така от какво се състои.

Как и защо се променят коефициентите на букмейкърите

Както споменахме линията се състои от пазари. Примерно: 1Х2, резултат с хендикап, двоен шанс, под/над определен брой голове или ъглови удари и т.н.

Коефициентите в линията на различните букмейкъри може да се различават. Линията се формира от екип от анализатори с помощта на специализиран софтуер. Някои букмейкъри използват готов софтуер и не участват в процеса на формиране на линии.

Какво представлява движението на линията (промяната на коефициентите)

Линията се променя под въздействието както на външни, така и на вътрешни фактори.

При формиране на линията, коефициентът отразява съотношението между съперниците преди мача. Тя може да се базира на информация за контузени играчи в лагерите на отборите, наличие на разногласия между играчите или друга вътрешна информация, която може да принуди букмейкъра да увеличи коефициента в една посока и да го намали в друга.

Освен това, направените след това залози (потокът от залози за определен резултат) влияят на линията. Ако има много заложени суми в една посока, коефициентите за този резултат ще намалеят.

Букмейкърските компании използват двата подхода при промяна на линията:

  1. фундаментален — оценка на вероятността за изход на събитието, като се вземе предвид маржът;
  2. пазарен — изкуствена корекция в зависимост от заложените суми.

Пазари и състав на линиите.

Основният пазар за повечето играчи е за краен резултат на срещата:

  • 1 - победа за домакините;
  • X - за равенство;
  • 2 - победа за гостите.

Обърнете внимание, че на този пазар Вие залагате на резултата от основното време на мача. Ако заложите за победа на домакините и срещата завърши при равен резултат, а домакините спечелят след продължения или с дузпи, залогът Ви няма да е печеливш. В този случай печеливш ще е залогът за равен или за продължаване на домакините в следващия етап от турнира.

В линията може да има пазар за резултат с хендикап или за брой голове/точки (над/под), на който може да залагате за цялата среща или за определен отрязък от нея, полувреме или до определена минута.

Над/под е количеството голове или точки в срещата. Хендикапът е гол или точки, които се добавят към резултата на отбор или спортист.

Вторични пазари може да бъдат процентът на притежание на топката, общите голове или точки на отделен играч, броят на смените в срещата и т.н. Максималният залог на тези пазари обикновено е по-малък от този на основните пазари. Букмейкърите налагат ограничения, за да избегнат големи загуби. Имайте предвид, че изходът от вторичните пазари е по-сложен за анализиране.

Преди да изберете пазар за Вашия залог, внимателно анализирайте линията. Едва ли ще откриете сериозна грешка на букмейкъра, но можете да изберете недооценен изход от дадено събитие.