Winbet

Милионери от спортни залози - истории за това как професионалните бетори печелят

Най-добрите играчи в света - икони и легендарни образи, невероятни истории за успех. Те се използват, за да илюстрират, че залагането на спортни събития може да донесе огромни печалби. Но толкова ли е просто? Може ли известните милионери от спортни залози да бъдат добър пример за начинаещия играч?

Сони Резнер (Sonny Reizner) е лицето на залаганията през 20-ти век

Американецът Сони Резнер е роден през 1921 година и се превръща в истинско въплъщение на залагащия от XX век. Той заимства страстта си към спортните залагания от баща си и започва да играе от малък.

В света на спортните залагания, Сони прави залози буквално на всичко. Дори по време на Втората световна война, докато е на фронта, той успява на шега да оценява шансовете (и да дава коефициенти) за победа на една или друга армия.

През 50 - 60-те години Рeзнер, успоредно с развитието на антикварен бизнес, постоянно прави залози. Не винаги успява да печели. По-късно в своите книги той неведнъж си признава, че е изпадал в ужасни черни дупки. "Дори загубих пари, заделени за образованието на децата си".

През 1970 г. Сони Резнер започва работа при различни букмейкъри в Лас Вегас, което му носи истински успех. Той бил отговорен за формирането и качеството на линията. Най-известният му проект е букмейкърът Hole-In-The-Wall, собственост на Бил Фридман.

След закриването на този офис през 1987 г., Резнер се оттегля от бизнеса, като започва да преподава и да пише книги. Кариерата му показва, че дори и най-добрите често губят.

Лeм Банкер (Lem Banker) е автор на известните правила за успешен бетинг

Лeм Банкер става известен не заради бурната си биография, а благодарение на формулираните правила за успешен бетинг. Той съветва залагащите да следват тези указания:

 • залагайте срещу общественото мнение, за да получите добри котировки;
 • не се опитвайте да възстановите (наваксате) загубен залог;
 • следвайте ясни правила за избор на събития (избирайте спортни събития, които разбирате);
 • поддържайте строга финансова дисциплина.

Тези и други правила на Банкер са се превърнали в класика на залозите. Кой не познава израза му: „Играйте с числа, а не с емоции“?

Но е важно да знаем, че най-успешно с числата работят букмейкърите. Особено в днешно време, когато залаганията са напълно автоматизирани.

Тони Блум (Anthony Grant Bloom) с неговата история на успеха на един истински професионалист

Тони Блум става може би най-добрият пример за успех благодарение на залаганията. Ето няколко факта за него:

 • в младостта си той се е превърнал в истински хазартен наркоман, пропилявайки семейните спестявания;
 • учи математика в университета в Манчестър;
 • работи за голяма одиторска компания;
 • математическите и финансовите си знания въплъщава в стратегията си за залагания, която започва да му носи печалба;
 • дори е бил нает от букмейкъра Виктор Чандлър (Victor Chandler), където постига страхотна кариера и финансово благополучие.

Боб Вулгарис (Haralabos Voulgaris) - възход и падение

Илюстративен пример е Боб Вулгарис. Той наистина е спечелил много пари единствено от залози, но по-късно ги проиграва.

Боб правел много добри залози на баскетболни срещи. Той използвал факта, че букмейкърите поставят еднакви коефициенти за определен общ брой точки за всички четвърти от срещата. Вулгарис, от друга страна, разбира, че в последната четвърт отборите често надвишават тези точки, благодарение на фаловете, след които се стреля.

За известно време той залагал на „общо Над през четвъртата четвърт“, което му носело огромна печалба.

По-късно с приятел Вулгарис създава програма, която анализира баскетболната статистика. Но това не му носи печалба.

Все пак успешните му залози на баскетболни срещи го превръщат в легенда.

Джо Пета (Joe Peta) - един борсов анализатор в света на залозите

Историята на успеха на Пета започва с житейска трагедия. Джо е ударен от кола и се озова завинаги в инвалидна количка.

Преди това той не се увлича по залозите. Пета е борсов брокер и просто обича бейзбола. Попадайки в трудна житейска ситуация, той започва да гледа много мачове.

С течение на времето Джо стигна до заключението, че бейзболът е по-лесен за анализ от фондовите пазари. Придържайки се към строга финансова дисциплина, Пета постига успех в залаганията и в крайна сметка става Капер (Capper). Той започва да прави големи инвестиции, като управлява парите на своите клиенти.

Историята на успеха на Джо Петa лежи в основата на неговата книга „Търговски бази: Уолстрийт, хазарт и бейзбол“. Не е изненадващо, че тази книга се превръща в бестселър.

Били Уолтърс (William Walters) - разруха, обогатяване, затвор

Уолтърс е още едно доказателство, че не хората печелят от залози, а компаниите. От малък Били е запален геймър, който пропилявa семейния бюджет. Той е добре запознат с механизма на работа на букмейкърите, дори организира нелегален център за залагания. Но това не му помага да натрупа печалба.

Уолтърс има късмет да влезе в успешната през 80-те години Computer Group. Създателите и, математикът Майкъл Кент и хирургът Иван Миндлин, след като се срещат с Били, са изумени от способността му да анализира старателно линията на букмейкърите.

Компанията печели пари от разработването на алгоритми за залагане. Но много бързо компанията и самият Уолтърс стават обект на множество разследвания от правителствени агенции.

Уолтърс влиза в затвора, макар и не заради хазарт или пране на пари. Той е осъден за изтичане на вътрешна информация през 2015 г.

Патрик Вейч (Patrick Veitch) - легендата на конните залози

Вейч се превръща в идол в света на конните хендикапи. Конните надбягвания започват да му носят приходи още докато е млад. Той забогатява на 25-годишна възраст. Патрик имал дарбата да вижда победител в тъмните коне.

Няколко големи залога му донесли финансов успех. По-нататъшната си кариера развива не само благодарение на интуицията и задълбочените познания за бизнеса на хиподрумните писти. Вейч се показва и като гениален мениджър.

Организаторите на конни залагания лесно установявали успешните хендикапъри и им пречили да правят големи залози. Вейч подготвя цяла мрежа от агенти, които изпълняват неговите инструкции. Така той успява да заобиколи триковете и ограниченията на букмейкърите.

Най-добрите играчи в света и техните истории - заключение

Много хора смятат, че печеленето на пари от залози е лесно. Заявките за търсене по ключови думи в търсачките, като „топ бетори или най-добрите в света“ остават тенденция. Играчите очакват, че ще могат да повторят успеха на някой друг преди тях.

Но какво всъщност ни показват тези истории?

 • успехът на отделните герои е изключително рядък;
 • успешни играчи са тези, които имат сериозна образователна и професионална основа: математици, финансисти;
 • дори легендите при залозите са преживели фалити и огромни загуби;
 • истинските пробиви, находки в света на залозите, са използвани благодарение на слабостите на букмейкърите през XX век. Днес това е почти невъзможно, защото букмейкърите използват най-добрия софтуер за формиране на линията и коефициентите.

Не разчитайте да станете милионер за сметка на букмейкърите. Не третирайте спортните залагания като основен източник на доходи. Да, залаганията могат да бъдат много забавни и дори да се печели от тях. Но не смятайте, че залаганията значително ще подобрят живота Ви. Губещите са в пъти повече от печелившите.