Winbet

Парадоксът на Монти Хол - една проста ученическа задача все още предизвиква спорове

Парадоксът на Монти Хол може да Ви взриви ума. Този пъзел предизвиква съмнение към класическата логика, но помага на залагащите при оценката на вероятностите. В тази статия ще разгледаме парадокса на Монти Хол и как да го приложим при спортни залози.

Какво представлява парадоксът на Монти Хол (Monty Hall problem)

Парадоксът на Монти Хол е една от задачите на теорията на вероятностите, чието решение противоречи на класическата логика.

Парадоксът на Монти Хол става известен с телевизионната игра Let’s Make a Deal (Сделка или не), в която водещият моли участника да избере една от трите врати. Зад едната врата има луксозен автомобил, а зад другите две врати има кози.

Нека си представим, че сме участник в игра, в която сме избрали една от вратите - например № 1. След това водещият, който знае къде е колата и къде са козите, отваря една от останалите врати, например № 2.

Водещият отваря врата № 2, зад която има коза, и ни пита дали искате да променим избора си и да изберем врата № 3.

Когато изберем една от останалите врати, шансовете ни не са 50 на 50. Ако приемем предложението на водещия и отворим врата номер 3, тогава имаме 66,7% за победа. Защо?

Когато изберем врата №1, имаме 33,3%. Останалите 66,7% остават за врати №2 и №3. Водещият предварително знае, че зад врата № 2 има коза, следователно вероятността е 66,7%, а колата е зад врата № 3.

Как да използваме парадокса на Монти Хол в спортните залози

Ще разгледаме две стратегии за спортни залози, които пряко или косвено използват парадокса на Монти Хол.

Залози за отпадане на фаворита от турнира за купата

Например в Английската ФА Къп остават пет отбора. В единия полуфинал Манчестър Сити ще играе срещу Астън Вила, а в другия Тотнъм ще се изправи срещу победителя от двойката Арсенал - Лестър Сити.

Букмейкърите смятат Ман Сити за явен фаворит. Можем да заложим за спечелване на купата от отбора на Пеп Гуардиола с коефициент 1.75, което съответства на 54,5% вероятност. Ако някой друг клуб спечели купата, залогът ще бъде с коефициент от 2.08 (45,5%).

Когато Сити стигне до финала, букмейкърите ще намалят драстично коефициента за синьо-белите като победители. В този случай можем да заложим за спечелване на купата от друг отбор, поради занижения коефициент за Ман Сити.

Залози при променящи се коефициенти

Нека си представим, че след жребий за четвъртфиналите на Шампионската лига се срещат Байерн и Интер Милано. При появата на линията, даден букмейкър предлага коефициент от 2.20 за над 3.5 гола и 1.70 за под 3.5 гола, което означава, че анализаторите са оценили 43,5% за четири или повече гола и 56.5 за три гола или по-малко.

Половин час преди началото на срещата, поради залозите, букмейкърът променя коефициентите както следва - 1.70 за над 3.5 гола и 2.20 за под 3.5 гола.

Ние можем да заложим на под 3.5 гола с коефициент 2.20, като букмейкърът първоначално е оценил шансовете на този изход на 56,5%. Такива залози се наричат стойностни.

Парадоксът на Монти Хол принуждава играчите внимателно да анализират линията на букмейкъра, движението на коефициентите и вероятността за различни резултати. Ние трябва да използваме цялата информация, с която разполагаме, когато оценяваме шансовете на съперниците.