Winbet

Как да се отървем от зависимостта при хазарта

Спортните залози и пристрастяването към хазарта са взаимосвързани. Опасността от пристрастяване към хазарта се крие в увереността във Вашите действия.

Причини, симптоми и етапи на пристрастяване към хазарта в залаганията

Игроманията (хазартната зависимост) е патологично пристрастяване към хазарта, водещо до морален и финансов крах и социално отчуждение на индивида.

Такава зависимост към хазарта, която води до сериозни последици, психиатрите наричат нехимични адикции. През 2018 година Световната здравна организация въведе пристрастяването към хазарта към Международната класификация на болестите (ICD-11).

Защо спортните залози са забавление за някои, докато при други прерастват в патология? Учените не са установили изчерпателен списък с причините за пристрастяването към хазарта.

Според различни проучвания причините за пристрастяването към хазарта са:

 • особености на психодинамиката на различни хора - присъединявайки се към определен цикъл, човек започва да го повтаря и не може да спре;
 • когнитивна дисфункция - човек престава да контролира действията си от рационална гледна точка, вярва в успеха, щастлив случай, късмет;
 • социално влияние - страст към хазарта, игри в компания с приятели, интерес към спорта и др.;
 • желание за бързо забогатяване , проблеми във финансов план.

Ако причините за пристрастяването към хазарта са въпрос на индивидуално изследване, то списъкът с неговите симптоми се признава от повечето експерти:

 • стесняване на обхвата на бивши хобита - спортните залози заменят повечето други интереси;
 • отчуждение от семейството, приятели, колеги;
 • непрекъснато желание да залагате, дори по време на други дейности;
 • психологически дискомфорт, раздразнение, нервност, панически атаки в моментите, когато нямате възможност да залагате. Засилването на тези симптоми води до безсъние, главоболие, загуба на способност за концентрация, агресивно поведение;
 • по време на залози е характерна невъзможността спирането им, както и постоянно увеличаване на размера на залога, неразумно доверие в задължителното правене на залози;
 • периодично пациентът дава обещания на себе си и на другите да спре със залозите, което не означава нищо.

Има няколко етапа на пристрастяване към хазарта.

 1. Еуфорична субкомпенсация. Този етап се нарича още етап на победа, което означава не толкова финансови приходи, колкото удоволствие от играта.
 2. Етап на загубите. Емоционалната зависимост се увеличава, а удоволствието става все по-малко. При този етап финансовите проблеми са свързани.
 3. Разочарование и декомпенсация. Човек осъзнава, че не може да печели от залози, но в никакъв случай не иска да се откаже да играе.
 4. Отчаяние и безнадеждност. При този етап играчът не прави залози за да печели. Той просто не може без тях и се опитва илюзорно да влезе в нов цикъл, да усети ефекта на еуфория, радостта от субкомпенсацията.

С настъпването на всеки нов етап става по-трудно да се отървете от зависимостта от спортните залагания. На втория етап вече е трудно да се отървете от пристрастяването към хазарта, а на третия етап трябва да прибегнете до специализирано лечение от пристрастяването към хазарта.

Как да се отървем от пристрастяването към спортни залагания

На етапа от развитието на истинската патология е почти невъзможно да се справите сами. Важно е да направите всичко възможно предварително, така че пристрастяването към хазарта да не се превърне във Ваша диагноза. За целта следвайте тези правила и препоръки:

 • не отваряйте многобройни сметки в различни букмейкъри;
 • не депозирайте суми, които са важни за Вашия личен или семеен бюджет;
 • не разглеждайте спортните залози като начин за забогатяване;
 • ограничете залозите до строг брой или период от време;
 • в никакъв случай не се опитвайте да компенсирате загубени залози, дори ако сте загубили няколко под ред, просто спрете.

И най-важното - ако откриете първите признаци на пристрастяване към хазарта, не се колебайте да потърсите помощ от роднини, приятели и специалисти.

Дейности на букмейкърите в борбата срещу пристрастяването към хазарта

Уебсайтовете на букмейкърските компании предлагат следните инструменти:

 • информационни раздели за отговорно залагане;
 • специални опции при регистрация на акаунт - можете да зададете максимален дневен депозит, максималната сума за залози на ден, брой на разрешените залози, времето за игра на живо и т.н.;
 • връзки към уебсайтове на специални международни организации, които помагат на пристрастените към хазарта - Help Gambling Online, Gambling Therapy, GamCare и др.
 • хазартът не е разрешен за лица на възраст под 18 години.

Междувременно на забравяйте - спортните залози и отговорният хазарт са взаимосвързани явления. Намирането на баланс между двете е най-важната задача за всеки играч.