Winbet

Обяснение на основните термини при залозите

Термините в спортните залагания са разделени на три групи - официални, технически и жаргонни.

Залагането е игра на късмета, при която изходът зависи от събитие, за което не е известно дали ще се случи или не.

Условия за спортни залагания, заложени в законодателството

В България сферата на залаганията в букмейкърските сайтове е формализирана от закона за хазарта. Този закон определя основните понятия, които залагането включва:

Букмейкър - Организатор на хазартни игри - юридическо лице, извършващо дейности по организиране и провеждане на хазарт, въз основа на държавен лиценз.

Залагащ (играч) - физическо лице, навършило 18 години, което е направило залог.

Залог е игра със шанс, при която изходът зависи от събитие, за което не се знае дали ще се случи или не.

Печалба - парични средства, дължими на участника в хазартната игра.

Термини при спортните залози, описани в правилата на букмейкъра

Концепциите и условията за спортни залагания, посочени в законодателството, се прехвърлят в официалните правила на работата на букмейкъра. Основни понятия и общи разпоредби.

Преди да откриете сметка при букмейкър, проучете понятията и термините, определени в разделите на правилата:

 • регистрация и използване на личен акаунт;
 • правила за приемане на залози и изплащане на печалби;
 • основни видове залози;
 • понятия, условия и характеристики на залозите за различните видове спорт.

Линия (Line) - набор от предстоящи събития с котировки на предлаганите от букмейкъра коефициенти.

Коефициенти - мултипликатор за изчисляване на сумата за изплащане при печеливш залог. За да получите нетна печалба, трябва да извадите размера на залога от общата печалба.

Единичен залог (Сингъл) - залогът се поставя на едно събитие. Печалбата от такъв залог е равна на сумата на залога, умножена по коефициента.

Множествен залог (Aкумулатор) - залог на няколко (две или повече) спортни събития, чиито резултати задължително трябва да съвпадат с посочените в залога. Загуба на едно събитие води до загуба на целия залог. Общият коефициент се получава, като се умножат коефициентите на всички събития, включени в купона.

Система - пълна комбинация от множествен залог с даден размер от предварително определен брой събития, например „три от четири“.

Фрибет (Freebet) - безплатен залог, който играч може да сключи по решение на администрацията на букмейкъра. Условията се определят в рамките на индивидуални оферти - безплатен залог се прави на един или друг резултат, като се вземат предвид определените от букмейкъра коефициенти.

Кеш аут (Cash-Out) - получаване на заложената сума преди ктая на събитието. Обратно изкупуване на залози.

Един срещу друг (Head-to-Head) - При "Head-to-Head" залозите може да се залага на определени видове спорт, в които избирате един от двама състезатели или отбори. Може да се направи залог от Формула 1, че Макс Верстапен ще се класира на по-предно място от Люис Хамилтън. В този случай за да бъде печеливш залогът, трябва Макс Верстапен да е на по-високо място в класирането от Люис Хамилтън.

Внимателно проучете раздела „Видове залози“. В този раздел са дефинирани и описани условията на всички допустими залози на спортни събития, представени в линията на букмейкъра.

Видове залози:

 • за резултат от събитието - за победа, равенство или загуба на един от участниците в срещата;
 • за победата на всеки от отборите с хендикап - хендикап залозите предварително отчитат посочено предимство на една и страните за конкретен показател;
 • за общия брой голове, точки, игри в мача „Над / Под“ - броят „Над / Под“, както и коефициентите се определя от букмейкъра;
 • за индивидуални, статистически показатели или сравнения на играчи - спецификата на такива залози и тяхното изчисляване са посочени за всеки спорт (тук се допускат залози с хендикап).

Тези и други видове залози са включени в базовата бетинг терминология. Техните познания са от съществено значение за намирането на най-добрите опции за залагане.

В основния речник на спортните залози са включени също имената на спортове, турнири, първенства и лиги, имената на спортисти, техническа терминология.

Тези термини се използват за позоваване на всяко събитие в линията. Без овладяване на този речник е невъзможно да се търсят необходимите мачове и опции за залагане.

Неформални и жаргонни термини в спортните залози

Има стотици неофициални имена, жаргонни изрази и заимствани думи, които се използват при залагания. Ето някои често срещани примери:

Bettor - лице, което прави залози.

Bet (залог) - правене на паричен залог за резултата от спортно / неспортно събитие, с цел получаване на печалба. Играчът ще получи печалба, ако избраният от него залог съвпада с резултата от определено събитие.

Gambler - лице, което прави залози, комарджия.

Punter = gambler.

Буки - букмейкър.

Value - според залагащия това е неправилно оценен от букмейкъра коефициент.

Хендикапер или Капер (Handicapper, Capper) - професионален анализатор, продаващ спортни прогнози.

Инсайдер (Insider) - лице, което поради служебното си положение - например треньор, спортист или лице, участващо в мач, има поверителна информация, недостъпна за общата маса от хора.

Луз - загуба.

Лузър (Loser) - играч, който няма късмет със залозите.

На живо (Live) - списък със спортни събития, на които можете да залагате в реално време или излъчване на живо на спортно събитие.

В тази статия сме представили оскъдна част от жаргонните термини. Те служат за пример, че неформалният речник обхваща всички прояви на залагания, който съдържа:

 • аналози на официалните термини;
 • имена за успешни и неуспешни играчи;
 • обозначения за различни ситуации на терена, правила и стандартни положения;
 • формулировка, подчертаваща стила на игра на бетора, стратегиите за залагане;
 • думи, идващи главно от английски език.

Неформалният речник, свързан със спортните залагания, е много по-широк от официалния. Трудно е дори за опитен играч да го покрие напълно, като постоянно се появяват нови термини. Но с течение на времето ще научите повечето от тях и дори онези думи, чието точно значение не знаете със сигурност ще Ви станат интуитивно ясни.