Winbet

Залози на аутсайдерите - как да залагаме против фаворитите

Залозите на аутсайдерите във футболни, тенис, баскетболни и други срещи е изгодно, само тогава, когато сме направили правилен анализ. Не мислете, че всеки залог на аутсайдера има смисъл. Необходимо е да залагаме за победи на аутсайдерите според строги системни принципи.

Кои са аутсайдерите и как да ги идентифицираме в списъка на букмейкърите

Синоним на думата аутсайдер е ъндърдог (англ. underdog), която идва от жаргона при кучешките битки. Загубилото куче се оказа приковано на пода под своя съперник. Оттук - „под кучето“.

При спортните залагания underdog е явният аутсайдер в предстоящата среща.

В повечето случаи коефициентите за победи на аутсайдерите започват от 3.00, но може да достигнат (5.00 - 7.00) в зависимост от вида спорт.

Високите коефициенти са резултат от оценката на букмейкъра за съотношението на силите между аутсайдера и фаворита. Но растежът на котировките се влияе и от факта, че повечето играчи предпочитат да залагат на фаворита.

Варианти за залагане на аутсайдерите в различни спортове

Стратегията за залагане на аутсайдера изисква правилен подбор на пазарите. Най-добре е да не се ориентирате към залагате на чисти победи на аутсайдерите, а да избирате сред тези опции:

 1. Залагайте с хендикап. В този случай изберете такъв хендикап, при който коефициентите за аутсайдера да са на нивото от 1.90 - 2.50.
 2. Залози от типа "1X", "X2" или "12" (двоен шанс). Ако е твърде рисковано да заложите за победа на по-слабия отбор, ще бъде достатъчно да заложите, примерно, че те няма да загубят. Това е подходяща опция само за спортове, при които равенството е възможно в редовното време.
 3. Брой голове, точки за аутсайдера (над). Този вид пазар във футбола, тениса, баскетбола и други спортове може да се използва ефективно. Букмейкърите често подценяват потенциалното представяне на аутсайдерите. По този начин коефициент от 2.00 - 3.00 може да излезе, дори ако аутсайдерът загуби.
 4. Брой голове, точки за фаворита (под). В този случай се проявява обратният принцип. Това е стратегия за залагане срещу фаворита, която е популярна в баскетбола, хандбала и футбола. Залогът се заключава, в това че аутсайдерът няма да пропусне броя голове или точки, за които букмейкърът дава коефициенти на ниво 2.00 - 3.00.

Примери за залози на аутсайдерите при различни спортове

Футбол. На 6 февруари 2020 г. Атлетик Билбао беше домакин на Барселона в четвъртфиналите за Купата на Испания. Коефициентът за домакинска победа надвишава 4.00. Домакините бяха смятани за аутсайдери. Тогава беше твърде рисковано да се залага на тяхна победа. Но коефициентът Атлетик да не загуби беше около 1.90 - 2.00 при различните букмейкъри. Този залог беше оправдан за мач за купата. Срещата завърши при резултат 1 на 0 в полза на домакините.

Баскетбол. На 22 юни 2020 г. Реал Мадрид игра у дома срещу Валенсия Баскет в испанската Liga ACB. Домакините бяха очевидни фаворити и за победа на гостите коефициентът беше 2.10 - 2.30 с хендикап от 8 точки. В същото време Реал Мадрид водеха трудна кампания в европейските турнири и залогът за 2 с хендикап (+8) беше напълно оправдан. Срещата завърши при резултат 95:90.

Тенис. На 28 февруари 2020 г. първата ракета на света Новак Джокович игра с Гаел Монфис и се смяташе за безспорен фаворит. Но като се има предвид трудния календар, предшестващ Australian Open, както и силата на французина на хард, бе възможно да се даде малък хендикап на Монфис. Коефициентът за победа на аутсайдера с хендикап (+4.5) гейма за срещата беше около 2.10 - 2.30. Такъв залог би бил печеливш, защото мачът завърши с резултат 2 : 1 сета и 15:13 гейма в полза на Джокович.

Примерите показват, че съвсем не е нужно да залагате за победи на аутсайдерите. Препоръчително е да се търсят стойностни залози с хендикапи и общи суми на голове или точки.

Предварителен (премач) анализ на шансовете на аутсайдера и фаворита

Залагането на аутсадерите е възможно само въз основа на подробен анализ преди мача. Търсете подходящи коефициенти, обръщайки внимание на тези основни принципи:

 1. Серия от крупни победи на фаворита. От една страна това увеличава коефициентите на букмейкърите за успех на аутсайдера. От друга страна по-силният отбор или спортист е по-малко мотивиран за съкрушителна победа.
 2. Фаворитите имат много повече допълнителни натоварвания. Във футбола силните отбори имат много играчи, които играят в националните отбори или клубовете играят в допълнителни турнири. След такъв тренировъчен лагер, клубът не може да покаже най-високото си ниво. А в тениса най-добрите играчи играят много повече мачове, тъй като стигат по-напред в турнирите. След големи турнири, те често губят в ранните етапи на по-малко значими такива.
 3. Турнирна мотивация. Пример от баскетбола или хокея. Ако в плейофната серия един от отборите води с голяма разлика, той не дава всичко от себе си в следващия мач. Този принцип е особено валиден, ако тази среща се играе при гостуване на аутсайдера.
 4. Неудобни противници. Всеки гранд има своя ахилесова пета. Например в Испания Реал Мадрид често не може да победи Атлетик Билбао – в 31% от срещите те губят от Атлетик. А за Барселона Атлетико Мадрид се смята за препъни камък – 32% от срещите на Барса завършват със загуби.
 5. Допълнителни фактори като домакинство или гостуване, покритие при тениса, контузии на най-добрите изпълнители, метеорологични условия и др.

Все пак не забравяйте, че всяка математическа стратегия за залагане на аутсайдера вероятно ще намали банката Ви. Професионалистите залагат на аутсайдера, само след подробен анализ преди мача.

Системи за залагане на аутсайдерите

Съществуват ли системи за залагане на аутсайдерите? Трудно е да изберете стратегия за залози на аутсайдерите поради факта, че не винаги е възможно да се намери подходящ мач.

Ако бетор залага на спортове и първенства, които познава добре, това означава, че ще има много малък избор. Често просто няма мачове между подходящи съперници. В този смисъл тенисът е най-подходящ, където има редовни срещи между противници от различна класа.

И все пак има няколко системи, всяка от които може да се нарече стратегия за залагане на аутсайдери.

 1. Домакински мач на аутсайдера. Изберете пет до десет клуба, които се считат за слаби, но не губят с големи резултати у дома. В мачовете като домакини с фаворитите избирайте положителен хендикап за аутсайдерите с коефициент 1.70 - 2.10.
 2. Срещи за купата. Тук стратегията за залагане срещу фаворита се отплаща, тъй като много от водещите отбори "отписват" турнирите за купи, като играят с вторите или дори с третите си състави срещу очевидните аутсайдери.
 3. Система за презастраховане. Според тази стратегия преди срещата залагайте за победа на аутсайдера или да не загуби с коефициент от около 4.00 - 7.00. След половин час игра или по време на почивката, ако фаворитът не поведе, тогава коефициентът за победата му ще се увеличи значително, така че трябва да направите крос залог. Тази стратегия е рискована, тъй като фаворитът може бързо да отбележи гол на по-слабия отбор.

За да правите успешно залози на аутсайдерите, е важно да разбирате конкретния спорт и първенство. Детайлният анализ преди мача е решаващ. Ако се научите правилно да определяте стойностния залог, залагането в сайтовете на букмейкърите може да бъде печелившо.